2010. december 11., szombat

Tardosi évzáró

Az év utolsó tardosi gyűrűzésére került sor a hétvégén. Az "Öreg" és én ugyan már a múlt héten is jártunk itt, eleséget hoztunk a beépített helyi emberünknek, aki vállalta, hogy eteti a madarakat a tél folyamán. A hivatalos évzáró azonban most volt, a társaság is ehhez igazodott. A reggeli borongós időt folyamatosan váltotta fel a hószállingózás, majd végül a havazás, s délután már vékony hótakaró borította a tájat.
Ökörszem (Troglodytes troglodytes)
Ami a gyűrűzést illeti, a nagy mennyiség, illetve ritkaság elmaradt így 48 madár lábára került gyűrű. A délutáni órákban tettünk egy könnyű sétát a környező magaslatokon, hajnalmadarat és havasi szürkebegyet keresve. Az eredményt talán mondanom sem kell. Az erős hófúvás ellenére mégis láttunk madarakat: hollókat, ökörszemet, fenyőrigót és egy fenyvesben királykákat. Két jelentős dologról lehet még beszámolni:
Természetvédelmi őrház
Az egyik, hogy Peti barátunkról kiderült, hogy tulajdonképpen egy emberbőrbe bújt Jegesmedve, ugyanis könnyed fürdőt vett a kb. 5 fokos Bikol-patakban a szemünk láttára. Állítólag nagyszerű érzés az ilyen mártózás. Valahogy mégsem akadt a társaságban, aki a példáját követte volna! A másik pedig egy a Gerecsére nézve új denevér faj előbukkanása volt: egy fehérszélű törpedenevér (Pipistrellus kuhlii) személyében, akit az "Öreg" az ágyneműje alól halászott elő az éjszakai órákban. A kisemlőst egy madárodúba helyeztük át, remélve, hogy nem zavartuk meg túlságosan téli pihenőjét.
Fehérszélű törpedenevér (Pipistrellus kuhlii) Foto: Fogarasi Péter © 2010
Ezekkel a kellemes élményekkel búcsúztunk a Malomvölgytől a 2010-es esztendőre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése