2013. április 21., vasárnap

Szilicei-fennsík

Vasárnap Szögligetről átkocsikáztunk Szlovákiába, az Aggteleki Nemzeti Parkkal szomszédos Szlovák-karszt Nemzeti Park területére. A kocsit Szilicén a templom mellett hagytuk, majd gyalogosan indultunk a Szilicei-fennsíkra, amely a Szlovák-karszt legnagyobb fennsíkja (150km2), s nem mellesleg különleges madárvédelmi terület is.
Jellegzetes táj
Remek időben sétálhattunk a változatos vegetációval és a karsztos felszínre jellemző hatalmas víznyelőkkel, zsombolyokkal tarkított területen. A fennsík "széléről", a Leány-kőről (660m) pedig remek kilátás nyílt az alattunk elterülő településekre, pl. Rozsnyóra vagy Krasznahorkaváraljára, de a távolban feltűntek az Alacsony-, és Magas-Tátra hófedte csúcsai is.
Kilátás a Leány-kőről
A nap folyamán 30 madárfajt sikerült látni, de sajnos nem került szem elé kis légykapó (valószínűleg még nem érkeztek meg a területre) és bajszos sármány sem. A túra nem volt túl rövid (24km), de szintet nem nagyon kellett mászni, így is késő délután volt már, amikor visszaértünk a kocsihoz.
A túra nyomvonala
A turistaút végig jól jelzett volt, s könnyű volt követni is. Egész nap mindössze egy erdésszel és egy kisebb csapattal találkoztunk, egyébként végig ketten voltunk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése