2014. január 12., vasárnap

Bősi víztározó télen

Télvíz idején tízezerszám telelnek vízimadarak a Bősi-víztározón és felvízcsatornán. Ilyenkor érdemes ellátogatni a területre, hiszen a nem mindennapi madártömegek mellett ritkaságokkal, vagy Közép-Európában csak ilyenkor felbukkanó fajokkal is találkozhatunk. A kedvező időjárási előrejelzés és jó megfigyelési eredmények hatására vasárnap mi is végigmentünk a csatornán.
Füstös récék
Dunacsúnnál (Čúnovo) a Körtvélyesi-tározón (Hrušovská zdrž) kezdtünk. Tényleg rengeteg volt a madár, főleg a kontyos- és tőkés récék voltak ezres nagyságrendben. Négyünknek sem volt egyszerű átnézni őket. Viszont elkezdtek felbukkanni a jobb fajok, mint pl. füstös récék, vagy örvös bukók, kis kárókatona és egy rétisas.
Jegesréce kontyos récékkel
A csatorna mentén fokozatosan haladtunk Bős irányába, időnként pedig felmásztunk a töltésre, hogy onnan vizsgáljuk át a területet. Ezen a szakaszon került szem elé több tucat hegyi réce, füstös récék, két északi búvár, kis-, nagy- és örvös bukók, valamint egy jegesréce is.
Nagy bukók és tőkés récék
Az erőműhöz közeledve aztán egyre kevesebb lett a madár, majd a sirályok kivételével szinte teljesen eltűntek. A nap zárásaként megálltunk a bősi duzzasztógáton és megtekintettük két uszály átemelését, a látványos méretekkel rendelkező zsilipkamrában.
Megfigyelés a csatornán










 További képek itt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése