2014. január 3., péntek

Pusztaszeri szilveszter

András meghívásának eleget téve az óévet és az újév első napjait is Pusztaszeren töltöttük. Természetesen a madarászat számított fő tevékenységnek, de bőven jutott idő másra is. Ilyen köztes tevékenységek voltak pl. a mangalica disznótor, szilveszteri buli (nem mindenkinek sikerült kitartania éjfélig), látogatások a Kisfüstös intézményben, vagy az olyan nem mindennapi esemény, mint a házigazdának szánt jókívánságok, a regölés meghallgatása a kedves tanyaszomszédoktól.
Vesszős-szék

Madarak után elsősorban a környéket jártuk. Büdös-széken a megfelelő vízállásnak köszönhetően néhány ezer lúd és vagy másfél ezer daru éjszakázott rendszeresen. A ludak napközben a közelben táplálkoztak. Az egyik délután húsz példány felett számoltuk a vörösnyakú ludakat. Más ritkaság azonban nem került elő. A Vesszős-széken fűcsomó mellől felrepülő fürj viszont nem várt faj volt december 31-én. Az új esztendőt Kardoskúton kezdtük. A település előtt nem sokkal egy nagy csapat ludat sikerült megfigyelnünk táplálkozás közben. Kaczkó Ádámmal kiegészülve sikerült két példány apácaludat találni.
Montág-puszta
Később Montág-pusztán és környékén egy hét, majd egy huszonnyolc példányból álló túzokcsapatot figyelhettünk meg. Jó volt a ragadozómadár-felhozatal is: kékes rétihéják, gatyás ölyv, kerecsensólyom, réti- és parlagi sasok is feltűntek. Csak pusztai ölyvet nem sikerült látni, pedig egy helyi természetvédelmi őrtől "tuti" infónk volt a tartózkodási helyéről. A napi madarászat végét a csikóspusztai réti fülesbaglyok és egy kuvik jelentette. Másnap reggel remek fényekben néztük meg a büdös-széki kihúzást. A terület értékét jelzi, hogy miközben a ludakat és darvakat figyeltük, hat példány rétisas és egy parlagi sas is szem elé került.
Büdös-szék

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése